Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το φυστικοβούτυρο είναι ψημένα και πολτοποιημένα φυστίκια.

Η ιστορία του ξεκινάει από τους Ίνκας και τους Αζτέκους, οι οποίοι έφτιαξαν την πρώτη πάστα  φυστικιού. Το ξανασυναντούμε το 1890, ως υποκατάστατο πρωτεΐνης και από το 1900 και μετά το βρίσκουμε να κυκλοφορεί πλέον ευρέως.

Το φυστικοβούτυρο ιδιαίτερα δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες από πάντα, αρχίζει να αποκτά φίλους και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Τα οφέλη του οφείλονται στα θρεπτικά στοιχεία αυτών καθαυτών των φυστικιών, αλλά και στο γεγονός ότι είναι σχετικά ανεπεξέργαστο προϊόν.

Το κλασσικό φυστικοβούτυρο, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, βελτιωτικών γεύσης,  αλατιού, ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή. Όσο λιγότερα συστατικά περιέχει, τόσο πιο υγιεινό είναι και για αυτό και θα πρέπει πάντα να γίνεται προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας της συσκευασίας για τα συστατικά του προϊόντος.

Αγοράζοντας βιολογικό φυστικοβούτυρο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Είναι τροφή πλούσια διατροφικά ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Είναι επίσης, μια από τις καλύτερες και φθηνότερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να βρείτε.

.

Μία μερίδα φυστικοβούτυρου αντιστοιχεί σε 2 κουταλιές της σούπας, περιέχει περίπου 200 θερμίδες, που εκτός από ενέργεια προσφέρουν και ένα σύνολο από απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, όπως:

Φυτοστερόλες (αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές δράσεις).

Φυτικές ίνες (βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, βοηθούν στην μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού).

Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες (ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με προϊόντα ολικής αλέσεως).

Πολυακόρεστα  και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ολεϊκό οξύ και ω-6 (ενισχύει την υγεία της καρδιάς).

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (προσδίδουν μεγάλη διατροφική αξία).

Ένας γρήγορος τρόπος για να το απολαύσετε είναι να το απλώσετε σε μια φετούλα φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι.

Δίνει υπέροχη γεύση στα γλυκά και αποτελεί μια γευστική σάλτσα για τις σαλάτες. Μπορεί να συνδυασθεί με φρούτα, όπως μια μπανάνα, αλλά και με το γιαούρτι. Το φυστικοβούτυρο είναι τόσο θρεπτικό και δυναμωτικό για τον οργανισμό μας, που αξίζει να το συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας.

Από τη στιγμή που ανοίξετε ένα βαζάκι φυστικοβούτυρο, θα πρέπει να το συντηρείτε στο ψυγείο, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

είναι ένα από τα οκτώ πιο κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων